Hoeveel belasting betaal je in 2024 op een bedrijfsauto?

Als je werkgever dat opportuun acht in het kader van je werk of functie, kan hij je een  bedrijfsauto aanbieden. Deze biedt heel wat voordelen. Zo geniet je van totale gemoedsrust: je moet zelf geen auto aankopen en de verzekering, de brandstof en de onderhoudskosten zijn voor rekening van je werkgever. Als dat geen luxe is...

Hoe wordt de belasting op je bedrijfswagen berekend? En wat zijn de voordeligste manieren om je belastbare basis te verlagen? Daar gaan we hier dieper op in.

Wat is het VAA of Voordeel van Alle Aard?

VAA staat voor Voordeel van Alle Aard en verwijst naar het voordeel dat je geniet wanneer je een bedrijfswagen toegewezen krijgt en deze ook voor persoonlijke doeleinden mag gebruiken. Als je zo'n voertuig krijgt, worden ook de verzekering, het onderhoud, de reparaties, de banden en de verkeersbelasting betaald door de werkgever. Wat wil je nog meer? 

Deze kosten worden door de meeste leasemaatschappijen opgenomen in de leaseprijs. Dat is bijvoorbeeld het geval als je werkgever heeft gekozen voor een contract met Lizy! Afhankelijk van de car policy van je werkgever kan ook de brandstof door het bedrijf worden betaald, zelfs voor je privé verplaatsingen en op vakantie.

Natuurlijk is dit ‘cadeau’ voor de werknemer niet helemaal gratis: het vormt een belastbaar voordeel. Dit wordt op je belastingaangifte ingegeven als een vorm van extra brutoloon. Want eigenlijk is het dat. Je betaalt met andere woorden belastingen over het bedrag dat overeenstemt met het berekende VAA.

Voorbeeld:  Je hebt een elektrische bedrijfsauto met een geschat VAA van €150 per maand, en je verdient €3.000 bruto per maand. Je betaalt dan belasting over €3.150 aan inkomsten per maand.

Ondanks de verhoging van je belastbare basis door het voordeel dat je van de werkgever ontvangt, is het toch voordelig om een bedrijfsauto te hebben. Anders zou je zelf je auto moeten betalen met een deel van je netto salaris.

Berekening van inkomstenbelasting voor een bedrijfsauto

Lizy geeft in haar catalogus het VAA van elke auto weer, zodat je met dit criterium rekening kunt houden bij het maken van je keuze! Je kunt het VAA ook berekenen aan de hand van onderstaande informatie.

Factoren die de hoogte van inkomstenbelasting op je bedrijfsauto bepalen

Het VAA van een bedrijfsauto wordt berekend aan de hand van diverse factoren. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met :

  • De fiscale cataloguswaarde van het voertuig, die overeenkomt met de nieuwprijs van de auto in België, inclusief alle opties, zonder korting, met inbegrip van de werkelijk betaalde btw. Praktisch gezien komt dit overeen met de prijs die een particulier zou betalen voor hetzelfde model als het jouwe.
  • De leeftijd van de auto. Het VAA neemt af naarmate de auto ouder wordt. Vanaf het tweede tot het zesde jaar gaat er jaarlijks 6% van de fiscale cataloguswaarde af. Daarna blijft de leeftijdscoëfficiënt op 70% staan. 
  • CO2-uitstoot. Nieuwe auto’s worden volgens de WLTP-waarde gemeten. Oudere auto’s hebben soms nog een NEDC-waarde. Als beide vermeld staan op het gelijkvormigheidsattest, dan mag je de gunstigste waarde nemen.

Het VAA wordt bepaald door de mate waarin de CO2-uitstoot van je auto afwijkt van de referentiewaarde, die jaarlijks bij Koninklijk Besluit wordt vastgesteld. Voor inkomstenjaar 2024 bedraagt deze 65 g/km voor dieselvoertuigen en 78 g/km voor benzinewagens.

De berekeningsformule

Om het Voordeel Alle Aard voor een bedrijfswagen te berekenen, pas je gewoon de volgende formule toe:

VAA = fiscale catalogusprijs van het voertuig x [5,5 + ((CO2-uitstoot - referentie-uitstoot) x 0,1)] % x 6/7 x leeftijdscoëfficiënt auto

Je hoeft alleen maar de referentiewaarde voor de uitstoot te vervangen door de gegevens hierboven, afhankelijk van de brandstof: diesel of benzine. Voor een elektrische auto is de berekening vereenvoudigd tot:

VAA = fiscale catalogusprijs x 4% x 6/7 x leeftijdscoëfficiënt auto.

Onze VAA berekeningstool

Het minimum VAA in 2024

Elk jaar wordt een minimum VAA-bedrag vastgesteld op basis van de ingeschreven voertuigen. Voor 2024 bedraagt het minimum €1.600, wat overeenkomt met een maandbedrag van €133. Zoals je ziet, zelfs als je auto de best mogelijke milieuprestaties levert, ontkom je niet aan deze minimale NTD. Dat valt in verhouding erg goed mee, want het werkelijke voordeel dat je geniet is veel meer waard! 

Wat met inkomstenbelasting als ik een eigen bijdrage betaal?

In sommige gevallen vraagt je werkgever zelf een stukje te betalen voor het privégebruik van je bedrijfswagen. Dit wordt ook wel een persoonlijke bijdrage genoemd. Als je zo’n bijdrage betaalt, wordt deze afgetrokken van het VAA, waardoor je minder belastingen betaalt.

Elektrische voertuigen, fiscaal de interessantste modellen

Welke bedrijfsauto’s het minst worden belast? Je kunt het al raden, dat zijn natuurlijk de elektrische auto's. Omdat ze geen CO2 uitstoten en helpen om de doelstellingen van de overheid op het gebied van duurzame mobiliteit te halen, komen ze met heel wat fiscale voordelen. Als je voertuigen met dezelfde cataloguswaarde en dezelfde leeftijd vergelijkt, zul je zien dat een elektrisch exemplaar veel voordeliger uitvalt dan een auto op benzine of diesel.

De belasting die betaald moet worden op het gebruik van een bedrijfswagen hangt af van een aantal factoren, waaronder de fiscale cataloguswaarde, de leeftijd en de hoeveelheid CO2 die de wagen uitstoot. Maar één ding is zeker: de bedragen die je moet betalen aan inkomstenbelasting zijn over het algemeen veel lager dan de kosten die je zou maken als je zelf een auto moet kopen of leasen.

Heb je vragen over hoe auto's worden belast? Aarzel niet om contact op te nemen met onze mobiliteitsexperts!

Maak een afspraak

Onze handige tools helpen je op weg

Bereken het VAA

Wat is het maandelijkse Voordeel Alle Aard dat de werknemer moet afdragen ?

Meer weten

Car Policy voorbeeld

Op zoek naar een car policy? Download hier een gratis voorbeeld!

Meer weten

Bereken de TCO van je wagenpark

Kijk verder dan enkel de aankoopprijs en bereken het totale kostenplaatje van de wagen

Meer weten