Alles wat je moet weten over leasen

Ben je op zoek naar alternatieven voor de aankoop van een auto? Waarschijnlijk ben je de term leasing wel eens tegengekomen, maar weet je niet precies wat het betekent. Het principe is eenvoudig: je mag gebruik maken van een roerend goed in ruil voor een maandelijkse huur, en dat heeft een aantal voordelen.

In dit artikel vind je alles over leasing, van de pluspunten tot de diverse varianten. Als leasing experts wijzen we je graag de weg!

Leasing betekenis

Leasing betekent eigenlijk gewoon een bepaald goed huren van een leasemaatschappij. Deze koopt het goed aan en verhuurt het voor een bepaalde termijn. Op het einde van het contract is er soms een aankoopoptie, afhankelijk van het type leasing. Hoewel de term het vaakst wordt gebruikt bij auto leasing, wordt het concept ook steeds meer toegepast op andere zaken. Het is een interessante vorm van financiering als je niet over de middelen of de leencapaciteit beschikt om een nieuwe auto te kopen, maar ook als je graag regelmatig van auto wil wisselen.

Leasing is beschikbaar voor zowel particulieren als professionals. Of je nu gek bent van mooie auto’s of als bedrijfsleider je wagenpark wil moderniseren en tegelijkertijd wil profiteren van aantrekkelijke belastingvoordelen, leasing is zeker het overwegen waard.

Klinkt interessant? Dan moet je wel nog beslissen of je voor verhuur op lange termijn wil gaan of voor een leasing met koopoptie.

De verschillende soorten leasing

Er zijn verschillende soorten leasing. Terwijl sommige mensen ervoor kiezen om aan het einde van het contract van auto te wisselen, kopen anderen de auto die ze al een aantal jaar gehuurd hebben liever over. Dit is een van de belangrijkste verschillen tussen operationele leasing en financiële renting, ook bekend als verhuur op lange termijn, respectievelijk leasing met koopoptie.

Laten we deze twee soorten leasing nader bekijken.

Verhuur op lange termijn (operationele leasing)

Operationele leasing is een soort van langlopend huurcontract zonder koopoptie. Aan het einde van de leaseperiode lever je het voertuig in bij het leasebedrijf en kun je met een nieuwe auto vertrekken, als je dat wilt.

Over het algemeen hoef je geen aanbetaling te doen en hoef je enkel je maandelijkse lasten te betalen om over je auto te kunnen beschikken. Ook is een aantal diensten inbegrepen in de huurprijs.

Bij Lizy bieden we bijvoorbeeld onderhoud, reparaties, BA-, bestuurders- en rechtsbijstandverzekering, vervanging van banden bij normale slijtage en dekking voor materiële schade aan.

Leasing met aankoopoptie (financiële renting)

Financiële renting, ook bekend als leasing met aankoopoptie, houdt in dat je de mogelijkheid krijgt om het voertuig aan het einde van het leasecontract te kopen. Je bent niet verplicht om dit te doen, maar je hebt het recht om het voertuig tegen de afgesproken restwaarde aan te schaffen.

In sommige gevallen wordt een aanbetaling gevraagd, die overeenkomt met een percentage van de aankoopprijs. Bij Lizy vragen we je echter niets! De leasebetalingen zijn alleen iets hoger. Wil je eigenaar van de auto worden, dan betaal je aan het einde van het contract gewoon de restwaarde.

Ook zijn een aantal diensten vaak nog bijkomende kosten bij een leasecontract, maar niet bij Lizy. Alles is inbegrepen, met uitzondering van de technische keuring, de BIV en de wegenbelasting.

Voor gelijkwaardige diensten zijn de maandbedragen voor operationele leasing dus voordeliger dan die voor financiële renting.

Wat zijn de voordelen van leasen?

Leasen biedt een aantal voordelen, waaronder:

  • Spreiding van de kosten;
  • De mogelijkheid om regelmatig van voertuig te wisselen en te genieten van de nieuwste technologie;
  • Geen voorschot;
  • Een reeks diensten voor extra gemoedsrust...

Voor bedrijven en ondernemers zijn de meeste kosten en uitgaven in verband met het leasen van voertuigen bovendien aftrekbaar, zodat ze minder belasting hoeven te betalen. BTW, brandstof, reparaties, huur... de aftrekbaarheidspercentages zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de CO2-uitstoot.

Aan de andere kant ben je geen eigenaar van het voertuig waarin je rijdt en zijn de totale kosten vaak hoger dan wanneer je ervoor had gekozen om te kopen. Maar het blijft strategisch gezien interessant als je zorgeloos en vrij wilt genieten.

Als je manager van een bedrijf of een zelfstandig ondernemer bent, is leasen zeker het overwegen waard. Of het nu is voor je gemoedsrust, om je financiële lasten te verlichten, je belastingsituatie te optimaliseren of om je wagenpark regelmatig te vernieuwen: er zijn voordelen bij de vleet.

En bij Lizy kunnen we je professionele leasing aanbieden tegen tarieven die tot 20% goedkoper zijn dan wat je betaalt voor een nieuwe auto, omdat we met jonge tweedehandswagens werken. En om het proces te vereenvoudigen, kan alles online worden geregeld. Kies je favoriete model, plaats je bestelling en binnen de 3 weken staat je auto op je oprit! 

Onze leasewagens

Onze handige tools helpen je op weg

Bereken het VAA

Wat is het maandelijkse Voordeel Alle Aard dat de werknemer moet afdragen ?

Meer weten

Car Policy voorbeeld

Op zoek naar een car policy? Download hier een gratis voorbeeld!

Meer weten

Bereken de TCO van je wagenpark

Kijk verder dan enkel de aankoopprijs en bereken het totale kostenplaatje van de wagen

Meer weten